Taideterapia
Taideterapiassa hyödynnetään ihmisessä olevaa synnynnäistä luovuutta asioiden käsittelyyn. Asiakkaan ei siis tarvitse olla taiteellisesti lahjakas tai taitava voidakseen työstää asioitaan taiteen avulla. Asiakas ja terapeutti etsivät yhdessä ne taiteelliset ilmaisumuodot, jotka sopivat asiakkaalle parhaiten. Työskentely voi siis polveilla eri taiteiden välillä asiakkaan ilmaisutarpeen ja -tapojen mukaan.
Taideterapia sopii kaikille. Luova työskentely auttaa jäsentämään tunteita ja tekee näkyväksi sellaista mille voi olla vaikeaa löytää sanoja. Taideprosessi voi myös auttaa näkemään asioita uudesta näkökulmasta. Keskustelu terapeutin kanssa kuuluu myös olennaisesti taideterapiaan. Taideprosessi kaikkinensa keskustelun välineenä voi auttaa pääsemään keskustelussa myös muille tasoille ja asiakkaalle tärkeisiin aiheisiin.
Taideterapiaa käytetään ennaltaehkäisevänä, kuntouttavana ja mielenterveyttä hoitavana menetelmänä. Taiteen tekemisessä ja sen terapeuttisessa vaikutuksessa on olennaista itse työskentelyprosessi, jonka mielihyvää tuova vaikutus voi jo itsessään olla hoitavaa. Taideterapia rikastuttaa sisäistä maailmaa ja mielikuvitusta sekä auttaa vahvistamaan itseluottamusta ja löytämään omia psyykkisiä voimavaroja.
Riippuen avun hakijan asioista taideterapia prosessi voi kestää muutamasta tapaamisesta pidempään (1-2 vuotta) jaksoon. Tapaamisen kesto on yleensä 45(lapsilla)-60 minuuttia. Ajoittain voidaan sopia pidemmästä tapaamisesta (75-90min) jos taiteellinen tuotos jollekin kerralle sen vaatii.